Potrebno je da instalirate Flash Player.
Ovaj tekst se ovde nalazi umesto Flash sadržaja.
Ukoliko ne želite sad da instalirate Flash Player i ne želite da gledate ovaj tekst kliknite ovde
 
naš iskusni tim
profesionalizam na svakodnevnoj osnovi
Dođite da se upoznamo za Vas ćemo izvršiti prezentaciju naših proizvoda
staro za novo !

vršimo zamenu starih

vaga uz doplatu.

kontaktirajte nas za detalje

pošaljite nam e-mail

sa podacima

antikviteti
vršimo kupovinu i prodaju antikvitetnih vaga kao i prodaju polovnih i repariranih vaga
Tegovi
           

Danas se tegovi uglavnom koriste za podesavanje i proveru elektronskih vaga. Njihova izvorna namena za vrsenje merenja sada je skoro ukinuta.

OIML-ove preporuke za tegove
Organisation Internationale de Metrologie Legale - OIML,
tacno definisu metroloske zahteve za tegove koje ovi moraju da ispunjavaju na medunarodnom nivou. Vecina zemalja su clanovi OIML-a. Preporuka OIML R 111 (izdanje 1994) odnosi se na tegove masa od 1 mg do 50 kg. Ova deklaracija se izmedu ostalog odnosi i na druge aspekte: tacnost, materijal, geometrijski oblik, identifikacija (razlikovanje), cuvanje, zastita.

Prozvodnja tegova od strane KERN-a

Kern koristi samo odredene materijale sa sertifikatom. Nakon mehanicke obrade i procesa poliranja, pocinje pravo podesavanje. Za to se koriste samo najtacnije i visoko precizne vage i to u vazduhom kondicioniranim i zatvorenim uslovima.

           
           
Klase tacnosti su postavljene po hijerarhijskom redosledu u odnosu 1:3, gde E1 oznacava najtacnije, a M3 najnizu klasu tacnosti. Kada proveravate tegove medusobom, sledeca visa klasa po hijerarhiji je ona sa kojom mozete da izvrsite proveru nize klase.

Tegovi se svrstavaju u klase tacnosti E, F, M i shodno tome odgovaraju odredenom tipu vaga:

tegovi klase E1 i E2
E1 standardni tegovi najvece klase tacnosti, uglavnom samo kao Referentni standardi za metroloske servise.
E2 standardni tegovi, najtacniji tegovi za proveru i podesavanje visokih rezolucija, visoko precizne vage, klase I, rezolucije preko n*=100 000d.

tegovi klase F1 i F2
F1 visoko precizni tegovi pogodni za provere, kalibraciju i podesavanje preciznih vaga, klase I do odprilike n*=100 000d.
F2 visoko precizni tegovi pogodni za veoma tacne precizne vage klase II, sa rezolucijom oko n*=50 000d.

Tegovi klase M1, M2, M3

M1 precizni tegovi za precizne vage klase II I trgovacke vage klase III, rezolucije do n*=10 000d. Za mehanicke vage za merenje zlata i merenje u karatima.
M2 precizni tegovi za proveru, kalibraciju i podesavanje trgovackih vaga klase III i IV, sa rezolucijom od manje od n*=5 000d.

M3 trgovacke vage za svakodnevnu upotrebu, sa mehanickim skalama, decimalnim skalama itd.

Konvencoinalna (propisana) vrednost tezine tega

Problem cesto postoji zbog razlicitog vazdusnog pritiska na mestu merenja sto cini da tegovi budu laksi.
Kako bi iskljucili ovu smetnju pri svakodnevnoj upotrebi, svi tegovi su podeseni prema jedinstvenim uslovima propisanim u R 111, sto znaci sledece: gustima materijala od koga su tegovi je 8 g/cm3, gustina vazduha je 1.2 kg/m3 i temperatura merenja 200C.

 

Pravilan odabir tegova za podesavanje (kontrolnih tegova) elektronskih vaga

Usled varijacija privlacne sile zemnljine teze, precizne elektronske vage moraju biti podesene na samom mestu njihove upotrebe.
Za vage bez mogucnosti unutrasnjeg automatskog podesavanja, to podesavanje se izvodi pomocu odgovarajucih tegova za podesavanje i softvera za podesavanje vaga. Dovoljan je samo jedan dodir na odgovarajucu dirku. Tek nakon ove procedure, merni opseg, pa samim tim i tacnost vage je dobro podesena

Sertifikovani tegovi (poznati takode i kao standardi)

se koriste za proveru vaga. Za tu namenu, kontrolnim tegovima je (pre)merena tezina (=kalibrisani su) od strane DKD-ovih laboratorija, pri cemu su koriscene najtacnije vage. Pri tome se izdaju pojedinacni certifikati (potvrde) u formi kalibracionog sertifikata.
Za svaki teg koji zadovoljava u smislu metrologije moguce je izdati potvrdu. Cak i za tegove starog tipa, ili za tegove proizvoljne nominalne vrednosti. Sertifikovani teg se drzi u kutiji koja je obelezena odgovarajucim DKD natpisom.

   
 
Glavna stranica
Mapa sajta
Kontakt
Izjava o privatnosti
O nama
Naša ponuda
 
   
    Izrada sajta - postanite vidljivi